​Our Design

Location: 100 Ha Huy Tap

After nearly a year of growing the first Laiday Refill Station at 83 Xuan Thuy in the neighborhood of Thao Dien in District 2, we have the opportunity to design the second station in the Phu My Hung area, District 7 with around 60sqm floor area. The design quest this time is how to meet the space utilization requirements in this new plot, but still, ensuring to retain the distinctive characteristics of the philosophies that Laiday Refill has been pursuing. The context is a prefabricated space which is constructed by an existing 24ft-container extended with a steel frame structure. Inspired by the image of rice terraces, the design proposal features continuous long shelves which begin from the lobby to the waiting bench, cashier area, refill area, reusable product displaying area and then back to the starting point. Although the meandering of the display shelves help to divide the space into different “clusters of activities”, it still preserves space connection as a whole generally. The in-out relationship, along with the continuity of displaying space, could provide a seamless experience for each visitor when passing by Laiday.

 

Sau gần một năm hoàn thành trạm đầu tiên tại 83 Xuân Thuỷ khu vực Thảo Điền, quận 2, chúng tôi có cơ hội thực hiện trạm tiếp theo của Lại Đây Refill tại khu vực Phú Mỹ Hưng, quận 7 với diện tích khoảng 60m2. Nhiệm vụ đưa ra là một thiết kế đáp ứng được nhu cầu sử dụng thích ứng với không gian mới, nhưng vẫn phải đảm bảo được nét đặc trưng vốn có phù hợp với triết lý mà Lại Đây theo đuổi. Hiện trạng là một không gian tiền chế cơi nới từ container 24ft sẵn có. Lấy cảm hứng từ hình ảnh ruộng bậc thang, chúng tôi đề xuất phương án một kệ chạy dài  liên tục từ vị trí sảnh qua ghế chờ, quầy thu ngân, bục refill, quay về lại phía sảnh đón. Sự uốn lượn khúc khuỷu của các kệ trưng bày giúp ngăn chia không gian thành những “vùng hoạt động” riêng lẻ nối tiếp nhau nhưng vẫn giữ được sự nối kết trong tổng thể chung. Tương quan trong-ngoài, cộng hưởng với sự liền mạch của không gian mang lại trải nghiệm liên tục cho mỗi người khi dừng chân ghé lại nơi đây.

 

​Location: 83 Xuan Thuy, Thao Dien

For those who live in bustling towns, “Go home” is spending precious time with their family. For those who work far away from his homeland, “Go home” is the feeling of returning to their birthplace after years. Or it is simply a moment back to our childhood playing on the playground with scattering mounds, under the shade covered by bamboo trees. From there, we can again gaze the sunlight filtering through green leaves, and run towards the glowing areas far from the road.

These early suggestions are the premise for proposing a space for displaying eco-friendly products. Located quietly at the end of an alleyway of a complex commercial area, with 17m2 renovated from an old car garage, the client needs to lay out not only an area for presenting products and storing, but also an educational hub that raises human consciousness for nature. Together with the spacious image of the bamboo forest, the architects proposed a structure of eight arch frames in slightly different sizes, orienting the view toward the natural light from the only window that we had had from the beginning. The distance between one frame’s leg to the others was studied carefully in order to have the specialized glass refill jar well-arranged while not disturbing the available openings from the original context. The supporting element is designed not only to keep the slenderness of bamboo leaves but also to ensure the hardness to support at least 50kgs per each tempered glass panel.

From a distance, a vivid light can be seen leading into the interior of the arches, interwoven by layers of transparent shelves supported by stylized steel supporters. The raw material is continuously covered from the floor to storage shelves and reception base, which look like undulating soil of a naturally flat, uneven soil. All these elements create a space in which the feeling of "Go home" is evoked in each person when stepping in./.

-

Có thể đối với những người sống ở phố thị bận rộn, “Về nhà” là những khoảng thời gian xum vầy cùng gia đình. Còn đối với những người con tha hương, “Về nhà” là cảm giác quay về với nơi chôn nhau cắt rốn của mình sau cả năm dài bôn ba. Hay đó đơn thuần là quay về một phút chốc của tuổi thơ dưới những vòm tre um mát, những mô đất nhô cao. Ở đó, ta lại được thấy những vệt nắng len lỏi qua kẽ lá, và những vùng ửng sáng xa xa phía cuối đường.

Những gợi ý sơ khai này là tiền đề cho việc đề xuất ý tưởng của một không gian trưng bày các sản phẩm thân thiện với thiên nhiên. Nằm yên lặng cuối con hẻm của một khu công cộng phức hợp, với 17m2 cải tạo từ một garage xe hơi cũ, nhu cầu chủ đầu tư đặt ra ngoài diện tích cho phần trưng bày sản phẩm, kho chứa, nơi đây còn phải mang tính giáo dục, nâng cao ý thức của con người đối với thiên nhiên. Kết hợp với các gợi ý về không gian bảo bọc của vòm tre, nhóm đã đề xuất một cấu trúc gồm 8 khung vòm khác nhau về kích cỡ, hướng tầm nhìn về phía ánh sáng tự nhiên từ cửa sổ duy nhất trong hiện trạng không gian. Khoảng cách giữa các chân vòm được cân nhắc cẩn thận dựa vào kích thước bình thủy tinh đặc chế mà vẫn phù hợp với các vị trí lỗ mở sẵn có ở hiện trạng. Những chi tiết đỡ được thiết kế sao cho giữ nét thanh mảnh như những lá tre nhưng vẫn phải đảm bảo độ cứng cáp để đỡ được ít nhất 50kg cho mỗi kệ kính.

Từ một góc xa, có thể nhận thấy một khoảng không ửng sáng, dẫn dắt vào bên trong là những cung vòm nối tiếp nhau, đan xen bởi những lớp kệ trong suốt gá đỡ bằng các bát sắt cách điệu. Chất liệu thô mộc được tiếp nối từ sàn lên các kệ kho và bàn thu ngân, trông như những mô đất nhấp nhô của một mảnh đất tự nhiên, kém bằng phẳng. Tất cả các yếu tố này tạo nên một không gian mà ở đó, cảm giác “Về nhà” được gợi lên trong mỗi người khi đặt chân bước vào./.

2018 | Designed by Ta'd.atelier

Vũ Tiến An | Lê Uyên Minh | Vũ Tấn Liêm | Trần Nguyễn Đăng Duy | Đặng Quang Luân | Nguyễn Phúc Nguyên

Graphic design: Lily Ng | Nguyễn Anh Dũng | Lâm Ngô

"Lại đây, lại đầy"
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©2018 by LAIDAY REFILL 

Hộ kinh doanh Lại Đây REFILL - Giấy chứng nhận Đăng ký Kinh doanh số 41B8013526 Do UBND Quận 2 Tp.HCM cấp ngày 04/09/2018. Đại diện: Nguyễn Thị Dạ Quyên

Điện thoại: 028 6270 2141 - Email: daquyen@laidayrefill.com

20150827110756-dathongbao.png